júl 28 2011

Spiral Knights

A San Franciscóban székelő, független Three Ringsnek köszönhetjük a Spiral Knigths című MMO "hack and slash" játékot. Leghíresebb korábbi játékuk a Puzzle Pirates, de emellett több online játszható játékot készítettek.

A Spiral Knights története szerint modernizált lovagok egy nagyobb csoportja űrhajótörést szenved egy idegen planétán, melynek neve Cradle. Hajójuk, a Skylark sajnos nem hozható már rendbe, így a lovagok kénytelenek hosszabb távra berendezkedni a bolygón.
Létrehozzák első településüket Haven néven, ahonnan felfedezőutakat indítanak. Hamarosan rádöbbennek, hogy a bolygó felszíne alatt valójában óriási fogaskerekek bonyolult rendszere működik, melyeken különféle veszélyes lények élnek. Kapukat kezdenek építeni, hogy a fogaskerék-világokon keresztül lejussanak a bolygó magjába, melytől a sorsuk jobbra fordulását várják.

A játékban egy lovagot irányítunk a sok közül, akinek célja, hogy kalandozásai során, minél több ellenfelet likvidáljon, minél több kincsre, és ezáltal jobb felszerelésre tegyen szert, melynek segítségével lejusson a bolygó magjához.
Lehetőség van egyedül is játszani, de sokkal nagyobb móka, ha az ember csapatban (legfeljebb négy fő) indul, mert ilyenkor a kihívás és a jutalom is nagyobb, és szorult helyzetben van kire számítani.
Jelenleg négy működő kapun át lehet elindulni, és mindegyik más útvonalon keresztül kalauzolja a kalandozókat a mag felé. Érdekesség, hogy a kapuk jellege is változik napról napra, és az egyes szinteket jelképező fogaskerekek is el tudnak fordulni, teljesen más világok felé kanyarítva az útvonalat, mint amerre az percekkel korábban haladt. Így kétszer egymás után nem tudunk pontosan ugyanazokon a pályákon végigmenni.

A játék alap erőforrása az energia. Ebből kétféle van: a rendszeresen visszatermelődő Mist Energy és a játékbeli vagy akár valódi pénzért megvásárolható Crystal Energy. Az előbbiből maxium százzal rendelkezhetünk, és ezt az értéket 22 óra alatt éri el, miután teljesen elfogyasztjuk. Az utóbbiból akármennyi lehet. A kétféle energia ugyanarra jó, mindkettőből ugyanaz a mennyiség ugyanannyit ér. Előbb mindig a Mist fogy el, ezt követi a Crystal.
Energia felhasználásával utazhatunk a szintek között, költhetünk belőle önmagunk feltámasztására, ha csata közben elesnénk, különleges kapukat nyithatunk ki vele, illetve igen nagy mennyiségben van szükségünk rá, ha saját magunk akarunk tárgyakat készíteni.

A felszínen található városban, Havenben lehetőségünk van különböző árusok portékáit tallózni, illetve megismerkedhetünk vagy akár csere-berélhetünk is más játékosokkal. A kereskedést egy aukciós ház is segíti, amelyben bárki kikiálthatja a fölösleges tárgyait, vagy licitálhat másokéra.
A felszerelés minden lovag esetében egy sisakból, egy páncélból, egy pajzsból és legalább egy fegyverből áll. Fegyverből vihető kettő is, illetve némi kristály energiáért vehetünk egy harmadiknak is, illetve amuletteknek is helyet.

A fogaskerék-világokon legyőzött szörnyek nem csak pénzt, de úgynevezett Heatet és Materialokat is eldobnak. A játék érdekessége, hogy nem a karakterünk lép szintet és felődik ezáltal, hanem a felszerelése. A Heat apró parazsak formájában jelentkezik, és érdemes összegyűjteni, ugyanis minden pálya végén egyenlő arányban eloszlik a tárgyaink között. Ha valamelyik tárgynál betelik a csík, az szintet lép, és javulnak az értékei. Ha egy tárgyunk eléri a 10. szintet, az már nem fejlődhet tovább, de így a többi tárgyra arányosan több Heat jut ezután.
A Materialok lényegében különböző nyersanyagok. Elég sokféle van belőlük, és ritkaságukat csillagok jelzik egytől ötig. Ezeket a Materialokat használhatjuk fel arra, hogy saját felszerelési tárgyakat kovácsoljunk magunknak. Ehhez csak egy receptre, a benne leírt anyagokra és megfelelő mennyiségű pénzre illetve energiára van szükségünk. Minél jobb egy tárgy, annál több erőforrást emészt fel a létrehozása.
Ha nem kívánunk kovácsolással időt tölteni (bár a játéknak egy üde színt ad ez a dolog), akkor az aukciós házban vagy közvetlen értékesítéssel jó pénzért megszabadulhatunk a Materialjainktól.

A fogaskerék-világok három körre, ún. Tierekre vannak osztva. Az első körbe, mely az első nyolc szintet foglalja magában, bárki beléphet. A második már felszerelésbeli és teljesítménybeli követelményeket támaszt: minden tárgyunknak legalább két csillagosnak kell lennie, és bizonyos számú pályával végeznünk kell a Tier 1-ben, hogy beléphessünk. A harmadik kör a 17. szinten indul, és a bolygó magjánál ér véget. Ide már minimum négy csillagos felszerelés kell.
A választott kaputól függően a Tierek végén találkozhatunk főellenségekkel is. Ebből jelenleg négy van. Az első kört Snarbolax, az árnyéklény zárhatja, a második körben a gépesített Roarmulus ikrekhez vagy a Royal Jellyhez lehet szerencsénk, míg a Tier hármat minden esetben Lord Vanaduke zárja élőholt csatlósaival (őt nem lehet megkerülni).

Ha nem akarunk sok időt és pénzt ölni a játékba, akkor napi 1-2 óra játékkal elfogyaszthatjuk a 100 Mist energiát, majd várhatunk egy napot míg újra feltöltődik, és akkor indulhatunk új kaladokra. Így a fejlődés nem túl gyors, de viszonylag egyenletes tendenciát ad.
A Tier 2-be hamar be lehet kerülni, és ha ügyesek vagyunk, egy teljes második kört végigjátszva több pénzt kereshetünk, mint amennyi 100 Crystal energia megvásárlására kell. A vásárolt enerigából újabb kört futhatunk, és így tovább...
Aki a saját szerencséjének és tárgyainak kovácsa akar lenni, annak viszont számolnia kell azzal, hogy a komolyabb tárgyak elkészítése több száz energiát is felemészt, de így olcsóbban hozzá lehet jutni a tárgyakhoz, és van egy kis esély arra, hogy valamilyen egyedi tulajdonságot is sikerül belekovácsolni a tárgyakba.

A Spiral Knights egy ingyenes MMO játék, így érdemes egy próbát tenni vele. Egy gyors regisztráció, vagy Steames / Facebookos bejelentkezés után már tölthető is lefelé a mindössze ~300 MB.
A játékot képregényszerű, kicsit meseszerű grafika jellemzi, ami régebbi számítógépeknek sem okoz túl nagy fejfájást, de némi hangolásra is van lehetőség a menüben.
A zene tökéletesen passzol a játékhoz. A nagyobb kihívást jelentő részeknél izgalmasabbra vált, a pihenőkben és Havenben pedig lágy és nyugodt.
A világ perzisztens, azaz időben haladnak tovább az események akkor is, ha nem vagyunk bejelentkezve. A többi játékos mehet tovább akkor is, ha félúton kiszállunk a csapatból, illetve lehetőség van csapatokhoz csatlakozni akkor is, ha már néhány szintet előre haladtak.

A bejegyzés trackback címe:

https://loot.blog.hu/api/trackback/id/tr923107152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása